Culture

The Lundberg/Breuer Cabin

The Lundberg/Breuer Cabin with large windows on the front of the wooden structure showing an orange glow within, set in a forest.

On California’s Sonoma Coast, most of the Lundberg/Breuer cabin has been made from reclaimed materials. Designed by architect firm Lundberg Design, this house is lead architect Olle Lundberg’s own weekend retreat, and was built using disused objects and materials from other projects.

The floor-to-ceiling steel sash windows, for example, were about to be destroyed in a demolition before Lundberg saved them, the exterior is crafted from reclaimed redwood, and the outdoor pool used to be a water tank for livestock.

In an area surrounded by redwoods and lacking in water, the house was built to cope in a place that will never be developed. It’s self-sufficient and sustainable, with further plans to build a photovoltaic system to make the cabin a net-zero energy consumer.

To see more work from Lundberg Design, visit their website.

Images of the decking area of the Lundberg/Breuer Cabin with a pool.

A table and chairs on elevated wooden decking at the Lundeberg/Breuer Cabin high in the treetops.

Views from the decking of the Lundberg/Breuer Cabin out onto the surrounding forest.

Words by Angharad Jones. Images property of JD Peterson, Mark Seelan and Olle Lundberg.



Angharad Jones

Angharad Jones

Writer and expert