CCR1 Residence, Dallas

The driveway leading up to the CCR1 Residence hidden away behind tall trees.

Located in a rural area southeast of Dallas, Texas, CCR1 Residence is a lakefront getaway made up of wood, pre-rusted steel, glass and concrete. Sitting in the middle of a wooded area along the Cedar Creek Reservoir, Dallas architect studio Wernerfield designed the house to blend in seamlessly with its surroundings, while still being a low-maintenance second home.

Consisting of the main house, a guest pavilion and storage barn, the residence has a modern, sleek design, with large sliding glass walls throughout allowing a seamless connection between indoors and out – and providing unrivalled views across the landscape.

Inside, the property reflects its exterior, with caramel woods, exposed concrete and polished steel being the decor and textures of choice. Outside, a sunken courtyard sits inside the main house – designed to provide shelter from strong winds and create a private outdoor area, complete with fire pit.

An exterior shot of the CCR1 Residence surrounded by forest in the background.

The outdoor seating area and firepit of the CCR1 Residence.

An exterior shot of part of the CCR1 Residence featuring pre-rusted steel walls surrounded by trees.

A view into the CCR1 Residence through its floor to ceiling glass windows.

Words by Angharad Jones. Images by Justin Clemons and Robert Yu.

Angharad Jones

Angharad Jones

Writer and expert